HUMMINGBIRD CAKE, v češtině DORT KOLIBŘÍK jsem již v minulosti pekla, a to v rámci tzv. sladké výzvy v časopisu Gurmet. Tentokrát se hodil u příležitosti oslavy dvojitých narozenin 🙂

Dort má původ na jihu Spojených států amerických, první známý recept byl publikován v únoru roku 1978 v lifestylovém měsíčním magazínu Southern Living. Nečekejte žádný obyčejný kousek, dort je plný ananasu a banánů, pražených mletých pekanů a kokosu. Právě díky své šťavnatosti si vysloužil toto pojmenování – zmíněná šťavnatá chuť připomíná nektar, kterým se živí kolibříci.

 

 

 

Budete potřebovat: (pekla jsem 3 korpusy, průměr 16 cm)

KORPUSY:
400 g hladké mouky
1 lžíce jedlé sody
1/2 lžičky soli
100 g cukru krupice
50 g kokosu
1 lžička skořice
3 malá vejce
200 ml řepkového oleje
2 lžičky vanilkového extraktu
230 g konzervovaného ananasu (bez nálevu; pokrájený na malinké kousky)
3 velké banány (rozmačkané vidličkou)
50+80 g pekanových ořechů (50 g ořechů necháme v troubě cca na 180°C/8 minut/do rozvonění opéct, vynikne tak jejich skvělá chuť; necháme vychladnout a v chopperu zpracujeme do hladka); zbylé namočíme aspoň na 8 hodin do vody a poté necháme oschnout

Mouku, cukr, kokos, jedlou sodu, sůl, skořici a rozmixované pekanové ořechy si smícháme v míse. Pokud nemáte 3 stejné formy na upečení korpusů, rozdělte si tuto směs na tři stejné hromádky.

V druhé míse smícháme „mokré“ suroviny: Zlehka prošleháme olej s vejci, přidáme ananas, banány, vanilkový extrakt a promícháme. A opět rozdělíme na tři stejné části.
Vždy smícháme jednu suchou část a jednu mokrou, pořádně promícháme a vlijeme do dortové formy, jejíž dno vyložíme pečícím papírem.

V předehřáté troubě na 180°C postupně pečeme korpusy (25-30 minut, hlídáme).

Po upečení necháme chladnout na mřížce a mezitím si připravíme krém.

KRÉM:
350 g smetanového krémového sýru (zpracovala jsem 1x 125 g Philadeplhii a 225 g obyč. smetanového sýru /Gervais, buko apod.)
200 ml smetany ke šlehání
70 g moučkového cukru
mletá vanilka dle chuti

Vychlazenou Philadelphii a smetanu vložíme do mísy společně s prosátým moučkovým cukrem a mixérem asi minutu na nižší otáčky šleháme. Poté přidáme vanilku a zbylý smetanový sýr, zvýšíme otáčky a šleháme do tuhého krému (cca 2 minuty, dáme pozor, aby se krém nesrazil).

U Histaminové kašulky jsem našla výborný a jednoduchý recept na karamelizované pekany, takže:

ZDOBENÍ, DOKONČENÍ:
80 g slitých, osušených pekanů
3-4 lžíce vody
3 lžíce medu
špetka soli, volitelně skořice
Troubu rozehřejeme  na 220° a v nepřilnavém nádobě smícháme med s vodou a případně skořicí (přidáme špetku soli, zvýrazní sladkou chuť). Vmícháme ořechy a v troubě pečeme cca 15 minut. Šťáva by se měla zahustit. Poté dle fantazie ozdobíme dort těmito ořechy.