Dvojitá narozeninová oslava v práci si žádala upéct nějakou velkou dobrotu. Rozhodla jsem se pro čokoládový cheesecake, ozdobený zakysanou smetanou a poprášený kakaem.

 

 

Budete potřebovat :
(forma o průměru 22 cm):
! Všechny ingredience si vyndáme minimálně hodinu předem a necháme v pokojové teplotě.

KORPUS:
140 g sušenek (Lotus sušenky)
60 g másla + malý kousek na vymazání stran formy

Troubu si rozehřejeme na 165-170°C. Dno dortové formy vysteleme vystřiženým pečícím papírem (dno obkreslíme na pečící papír a vystřihneme). Strany formy lehce vymažeme kouskem másla.
Sušenky zpracujeme s lehce změklým máslem ve foodprocesoru na jemnější směs. Tu natlačíme do dortové formy, pro dokonalé zarovnání si můžeme pomoct rovným dnem skleničky. Vložíme do trouby a pečeme dozlatova 15 minut, necháme zchladnout. Troubu ztlumíme na 160°C. A jdeme na náplň 🙂

NÁPLŇ:
500 g krémového sýra (1x 250 g mascarpone; 2x 125 g Philadelphia)
100 g hořké čokolády (70%) + 50 ml šlehačky: šlehačku zahřejeme ve vodní lázni, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a necháme rozpustit
1 vanilkový cukr (20 g) (Náplň jsem sladila jen tímto cukrem, chtěla jsem nechat vyniknout chuť hořké čokolády a opravdu se to povedlo. Pokud sladíte více, přidejte ještě 50 g krupicového cukru)
2 vejce + 2 žloutky

Cheesecake budeme péct na střední příčce. Na spodní příčku v troubě si připravíme pekáč s horkou vodou – cheesecake tak nepopraská a bude krásně hladký po celém svém povrchu.
Opatrně si vyšleháme oba krémové sýry (jen tak, aby se spojily, nechceme v náplni příliš vzduchových bublinek), přidáme cukr a postupně zapracujeme jedno vajíčko po druhém. Nakonec vmícháme rozpuštěnou čokoládu se smetanou.
Na sušenkový základ nalijeme připravenou náplň. S formou několikrát uhodíme o linku, abychom se zbavili přebytečných vzduchových bublinek.
Vložíme do trouby a pečeme 60-70 minut. Samozřejmě záleží na Vaší troubě. Hlídáme povrch cheesecaku, aby se nespálil. Hotový cheesecake při dotyku lehce pruží. Troubu během pečení neotvíráme. Hotový cheesecake necháme pak v pootevřené troubě chladnout cca 2 hodinky. Pak ho přesuneme do „pokojové“ teploty a na noc do ledničky.

Druhý den zdobíme zakysanou smetanou a poprášíme kakaem.