Zatím to vypadá, že jedinou příležitostí, kdy peču dorty, jsou narozeniny. Tentokrát to byly ty Robertovy :-). Konala se oslava č.1 (u jeho rodičů), kam jsem pekla cheesecake s malinovým mramorováním. Na cheesecake jsem si doslova vymazlila jeden základní recept, u kterého pak dále obměňuji zdobení, případně příchutě. Druhé pečení na další oslavu mi čeká příští týden – v plánu je Kaštanový dort s physalis!

 

Korpus:
150 g lotus sušenek (najemno nadrcených)
35 g másla (rozpuštěného)

Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a rovnoměrně natlačíme do dortové formy. Dno formy jsem několika tahy vymazala rozpuštěným máslem, na to „přilepila“ vystřižený kulatý pečící papír a strany formy jsem také lehce vymazala máslem. Korpus pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě na 175°C. Necháme chladnout a troubu ztlumíme na 160°C.

Na maliny:
200 g malin (měla jsem sáček mražených)
polévková lžíce moučkového cukru (množství upravte podle sladkosti malin; cukru dávám méně, jsou lehce nakyslé)
Maliny vysypeme do kastrůlku, přidáme cukr a trochu vody. Vaříme do zhoustnutí. Necháme lehce vychladnout a poté rozmixujeme do hladkého pyré, které ještě propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili peciček.

Náplň:
600 g krémového sýru (1 x mascarpone /250 g/; 3 x Philadeplhia /3 x 125 g/ a 25 g Vám zbyde)
2 vejce
100 g krupicového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu

Cheesecake budeme péct na střední příčce. Na spodní příčku v troubě si připravíme pekáč s horkou vodou – cheesecake tak nepopraská a bude krásně hladký po celém svém povrchu.
Opatrně si vyšleháme oba krémové sýry (jen tak, aby se spojily, nechceme v náplni příliš vzduchových bublinek), přidáme cukr a postupně zapracujeme jedno vajíčko po druhém.
Na vychladlý korpus vlijeme krémovou náplň. Na závěr vytvoříme lžičkou kolečka po celém povrchu, směrem do středu. Párátkem je pak postupně spojíme a vzniknou nám tak srdíčka. Zbylé malinové pyré uchovejte jako omáčku k cheesecaku, výborně ho doplňuje!
Pečeme přibližně 60 minut. Hotový cheesecake při dotyku lehce pruží. Troubu během pečení neotvíráme. Hotový cheesecake necháme pak v pootevřené troubě chladnout cca 2 hodinky. Pak ho přesuneme do „pokojové“ teploty a na noc do ledničky.