Ano, ne …

Jak to vlastně letos začalo. V lednu jsem se po dlouhé době vrátil do běžeckého klubu Running Mall (PIM běžecký klub), kde se mnohé změnilo. Nový trenér začal opravdu trénovat a na lidech to bylo vidět. Na konci předchozí sezóny jsem jen závistivě sledoval, jak kamarádům padaly osobáky, … slušný oddíl.

Na sezónu jsem si dal cíl – odběhnout maraton pod 3 hodiny, a když už poběžím Pražský RunCzech maraton, tak proč ne celou sérii. Iveta se připravovala jen na maraton, ale po pár týdnech se přidala ke stejnému cíli – být vyhlášena jako Run Czech Star! Já jsem od počátku nevěděl, co vše se povede – přeci jen jsem rok odpočíval z důvodu bolavých a chronicky přetížených achilovek.

Zpočátku jsme s Ivetou jen supěli na chvostu, všechny objemové tréninky jsme tvrdě oddřeli, do kopců jsme se drápali jako poslední, ale tato zimní píle nesla ovoce a ke konci jsme si byli schopní i povídat se skupinou. Polykali jsme týdny a týdny a objem vystřídalo tempo. Seriál o tomto snažení jsme vedli celkem pravidelně a je pod tagem #MarathonChallenge.

Jelikož se na „jaře“ povedlo téměř vše, na podzim musel být jediný cíl – překonat co na jaře povedlo. Bohužel letní příprava se mi nevedla. Nedařilo se mi plnit tréninkové plány, tělo bolelo a nesnesitelné vedro mi nedělalo dobře – šlo to nahoru/dolů. Čekaly nás 4 závody: Drážďany (15km silnice), Jizerská „50ka“ (23km trail), pražská GP (10km silnice) a ústecký ½ maraton (21,095km silnice). Z Drážďan jsem ojížděl spokojen, ale nebyla to žádná světová forma. V Jizerkách jsem běžel spíše na pocit a tepovku a …. První test měl přijít na pražské 10ce. To mě již trápily dosti bolesti achilovek a celou část sezóny mě bolelo koleno. Bohužel před 10km přišla lehká viróza a oslabení organizmu a tak poslední běhy byly … rozpačité. Na lepší časy se začalo blýskat až těsně před závodem, kdy se povedl trénink v kopcích, stejně tak „rozcvička“ před závodem dopadla dobře.

Do závodu jsem šel bez očekávání. Chtěl jsem otestovat formu. Nicméně na startu mě motivovali kamarádi a také Iveta, která si dělala zálusk na umístění v ženském týmovém běhu. Běželo se dobře a lehce a postupně jsem předbíhal všechny možné známé. Byl z toho hezký osobní rekord a na krátko jsem držel všechny rekordy oddílu na RC tratích :D. Dokonce jsem i konec trochu vypouštěl, přeci jen, hlavní cíl bylo Ústí a nechtěl jsem si nohy zcela vyždímat.

Nicméně, týden utekl jak voda … přišel poslední závod sezóny. Tréninků už moc nebylo – hodně práce, řešení hypotéky, odlet na služební cestu do Japonska. Přiznám se, že jsem výsledek vzdával spíše v hlavě než v nohách. Nicméně, chtěl jsem to zkusit … start se povedl a prvních 5 km bylo naprosto božských – skvělé tempo na úrovni české ženské špičky. Bohužel po tom pátém kilometru jsem začal ztrácet na tempu a na 10.km jsem již závod vzdal … nemělo cenu se trápit, chytaly mně křeče do lýtka a tempo se propadalo. Snažil jsem se nohy rozhýbat a pomalu jsem klusal, aby mě Iveta mohla doběhnout a mohl jsem pomoct aspoň jí. Na mostu jsem viděl Dana, tak jsme se dali do řeči a za chvíli proběhl v protisměru první muž a za chvíli se objevila Iveta, která měla skvělý čas. Protrpěli jsme si to až do konce a odměna byla její PB a skvělé zakončení sezóny.

Po závodě byl úprk domů, abychom stihli let do Tokya. Nakonec všechno vyšlo a …

Pokud to shrnu, co jsem se naučil:

  • Proběhal jsem okolí Letné a znám vzdálenosti i kopce v okolí RM
  • Znám několik tras na Petřín i z Petřína
  • Okolí Řeže mám proběháno křížem krážem
  • Z Roztok se dá běhat skvělý 24km dlouhý trénink a z Prahy 18 km, aspoň pak doběhnu domů a mohu si dát sprchu
  • Ladění na závod mi nejde, lépe závodím z plného tréninku
  • Našel jsem si nějaké jídlo před závodem, ale chce to ještě vylepšit

 

Nějaké sumáře:

Robert
Počet bot použitých v běžecké sezoně 4-5 (2 už nežijí)
Km podle hodinek
Hodin tréninku podle hodinek
Nastoupané metry podle hodinek
Počet závodu 13
PB 10km 37:04
PB ½ maraton 1:20:57
PB maraton 2:57:20

Co dál?

7.10 běžíme Nature Run v Liberci, kde si chceme povídat a udělat to spíše jako happening než závod. Cca půlka října, vyhlášení RunCzechStar. Mezitím regenerace, protahování, posilování. Příští sezona bude odpočinková. Rád bych se připravil na pražský ½ maraton, ale jinak spíše trénink a příroda. Myslím, že běhat nepřestanu, ale rád bych se věnoval i jiným koníčkům.

Dále bych rád trochu změnil jídelníček, což je jeden z mých problémů. Mám naplánovanou ketózu po vyhlášení RunCzechStar a …

Snad bude čas na něco jiného než běh, nebudeme se ráno budit s tím „zase jít běhat“, poležíme si v posteli, uděláme si smažák a …. Prostě ten klidnější život.